… allting går med elektricitet …

 

.. elektriskt, det är nåt´ särskilt med det … sjöng Hasse och Tage i sin 88-öresrevy på sjuttiotalet, och det är det i ännu högre grad idag, femtio år senare … den, dvs elen, har ju senaste tiden funnits på var mans läpp … i valrörelsen, i tidningar, nätforum, i radio och på TV … och vi gissar, även vid ett och annat köksbord där man diskuterar om vad man ska göra … men mer om det senare.

Vi i styrelsen har också fått frågor om ”vad gör ni åt elen” … och där hittar ni svar, på vad vi gjort, under rubriken ENERGI och MILJÖ, längst upp till höger på hemsidan.

Men arbetet med att effektivisera elanvändningen i föreningen fortsätter. Vid installationen av värmeåtervinningen på Lehussidan byts de befintliga fläktarna ut mot energieffektiva fläktar, som drar runt 50 procent mindre el än de gamla fläktarna.

Vi har också påbörjat en utredning om att ta ytterligare ett steg när det gäller att effektivisera trapphusbelysningen, tidigare har vi försett alla armaturer i trapphusen med LED-lampor och LED-lysrör och styrningen mot ”tänt när det behövs”.

Vi har också gjort två utredningar om solel, våra södervända tak, såväl på Brinckan- som på Lehussidan, är ju idealiska för solel. Utredningarna pekar på stora möjligheter på att få el till våra egna fastigheter … och idag hösten 2022 med god lönsamhet, men den förnyade utredningen är bara påbörjad … vi får se …

Vad kan man då göra i den egna lägenheten … där kommer vi snart att bli översköljda av information från statliga myndigheter och elbolag, men börja med det enkla, byt ut alla lampor mot LED-lampor, låg elförbrukning och extrem lång brinntid.

Jan Lindelöf/styrelsen

PS Hasse och Tage … 1970, femtio år sedan? Aldrig hört talas om? Gå in på Youtube och sök på Elektricitetsvisan, väl inne på ”tuben” passa på att också lyssna på Tages, osannolika, funderingar på temat sannolikheter.