Malen anfaller – igen!

 

Nu har det återigen kommit rapporter till Borg&Merio och till styrelsen, om malfjärilar i lägenhetsförråd i 26 och 28 … och risk finns för spridning.

För att komma till rätta med problemet, gäller som vid tidigare malangrepp, att samtliga lägenhetsinnehavare måste sanera sina lägenhetsförråd – och det är samtidigt klokt att kontrollera lägenhetens klädkammare, för det är textilierna malen vill åt.

Gå därför igenom alla dina textilier, i förråd och klädkammare! Och följ råden från Anticimex … på deras hemsida.

  • Ta bort organiskt material genom att städa grundligt.
  • Lägg endast undan rena kläder, gärna förpackade i täta emballage.
  • Kontrollera undanlagda textilier regelbundet.
  • Vid sanering – töm garderober, klädkammare, byråer etc., från kläder och textilier.
  • Dammsug alla utrymmen. Var noggrann kring lister, springor och sprickor.
  • Frys in dammsugarpåsen innan den slängs i soporna.

Släng angripna textilier, men inte utan att först plasta in dem ordentligt.

Först som sist – alla boende måste sanera sina förråd för att en sanering ska bli framgångsrik. Så hjälp till att sprida budskapet till dina grannar! Och om du upptäcker mal i ett ”grannförråd” – anteckna källarförrådets nummer = lägenhetsnumret och berätta för din granne, dina grannar, om dina upptäckter.

Om källarna/förråden kommer att ”dimmas”, dvs giftsbeprutas? Vi har tidigare, med hjälp av Anticimex och Nomor, prövat … men metoden fungerar inte. De är endast vi boende som genom egen insats i våra förråd kan få bort malen!

Jan Lindelöf/styrelsen

PS Vill du veta mer om mal och malangrepp – läs på nätet! Bl.a. finns information från Anticimex. Där finns också råd om hur du förvarar kläder på ett malsäkert sätt, som många medlemmar nu tillämpar … efter tidigare anfall.