Det mal på – nu är det dags igen

 

Nu har det, återigen, kommit rapporter till Borg&Merio, och till styrelsen, om malfjärilar i  lägenhetsförråd, såväl på Lehussidan som Brinckansidan! Och återigen handlar det om klädesmal.

 

Som kanske alla vet, och eventuellt har erfarenhet av, angriper malen textilier, i första hand ulltextilier men också pälsar ligger starkt i farozonen för angrepp.

 

För att komma till rätta med problemet måste alla lägenhetsinnehavare inventera och sanera sina lägenhetsförråd, såväl förråden i källare som i trapphus. Det är också klokt att kontrollera lägenhetens klädkammare.

 

Gå därför igenom alla dina textilier, i förråd och klädkammare! Och följ råden från Anticimex!

  • Ta bort organiskt material genom att städa grundligt.
  • Lägg endast undan rena kläder, gärna förpackade i täta emballage.
  • Kontrollera undanlagda textilier regelbundet.
  • Angripna textilier kan värmebehandlas vid 60°C genom tvätt, strykning eller torktumling.
  • Töm utrymmen, som garderober, klädkammare, byråer etc., från kläder och textilier.
  • Dammsug drabbade utrymmen. Var noggrann kring lister, springor och sprickor.
  • Frys in dammsugarpåsen innan den slängs i soporna.
  • Textilier bör skakas och borstas mycket noggrant – utomhus. De kan tvättas, värmebehandlas (ca +60°C) eller/och frysas (ca -18°C).

 

Släng allvarligt angripna textilier, men inte utan att först plasta in dem ordentligt.

Först som sist – alla måste sanera sina egna förråd för att en sanering ska bli framgångsrik. Så hjälp till att sprida budskapet till dina grannar! Och om du upptäcker mal i ett ”grannförråd” – anteckna källarförrådets nummer = lägenhetsnumret och berätta för din granne, dina grannar, om dina upptäckter.

 

Om källarna kommer att ”dimmas”, dvs giftsprutas? Vi har, med hjälp av Anticimex och Nomor, prövat men metoden fungerar inte. De är endast vi boende, medlemmar och hyresgäster, som genom egen insats kan sanera!

 

Jan Lindelöf/styrelsen

 

PS Vill du veta mer om mal och malangrepp – läs på nätet! Bl.a. finns information från saneringsföretag som t.ex. Nomor och Anticimex. Där finns också råd om hur du förvarar kläder på ett malsäkert sätt.