Visa hänsyn!

Redan tidigt i föreningens historia insåg nog alla, tydligt påminda av alla pågående renoveringar, att det behövdes ett regelverk kring renoveringar. Tanken att ”det är självklart att man visar sina grannar hänsyn” framstod som naiv, åtminstone för de grannar som råkade ut för ljudet från bilningar och borrningar en fredagkväll eller tidigt en lördagsmorgon.

För att minimera störningarna för oss alla, vid renoveringar och borrningar, formulerades följande självklara regler, som publicerades på hemsidan och har funnits med på otaliga ”trapphuslappar”:

• Bilningsarbeten och andra mycket störande arbeten får inte förekomma vardagar, före 8.00 och efter 16.00. På lördagar, söndagar och givetvis även på helgdagar får inga störande arbeten förekomma.

• Störande renovering såsom borrning, spikande, golvläggning med mera ska undvikas under tider då huset bör vara lugnt, dvs efter kl 18.00 på vardagar, innan klockan 10.00 och efter 16.00 på lördagar samt helt på söndagar och övriga helgdagar.

Dessutom förtydligades ansvarsfrågan genom följande text:

• Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att informera anlitade hantverkare om reglerna och att ansvara för att de anlitade hantverkarna följer reglerna.

• Planerar du att renovera din lägenhet: Anmäl detta till föreningens tekniske förvaltare och informera dina grannar om vad som är på gång i trapphuset/hissen. Ange ditt namn och telefonnummer samt kontaktperson hos det företag som utför arbetet.

Vad vi inte skrev var att det även är lämpligt att ”annonsera” vid t.ex. borrningar för uppsättning av hyllor och liknande. Vi kanske tog det som en självklarhet. Nu har det visat sig att det inte alls är en självklarhet för alla. Därför gör vi det nu: när du vet om att du har borrningar på gång – annonsera det i god tid till dina grannar så att t.ex. att dina nattarbetande grannar kan planera sin dygnsvila.

Får vi avsluta med ett gott råd? Bra, då gör vi det. Hyr en professionell slagborrmaskin hos Cramo, Ringvägen 34, telefon 08 – 442 46 90!  Alla som försökt, eller hört någon försöka, borra i våra betongväggar med en slagborrmaskin, typ Claes Ohlsson eller Biltema, förstår rådet. Visst gör ni? Om inte, hyr en proffsmaskin så kommer ni att förstå vad vi skriver om.

Jan Lindelöf/Styrelsens förvaltningensgrupp