Archive for the ‘Okategoriserade’ Category

Välkommen på adventsglögg 15 december kl.15-16

onsdag, december 4th, 2019

 Varmt välkommen på adventsglögg! 

 

Året börjar lida som sitt slut och vi i Gemensamhetsgruppen vill passa på att tacka för det här året och bjuda in alla grannar på ett litet adventsmingel med glögg, pepparkakor och musik.

 

Vi vill särskilt tacka alla de som hjälpt till med att ta hand om våra fina växter och gemensamhetslokaler under det gångna året.

 

Plats: trapphuset Fatburs kvarngata 17-19

Dag: Söndagen den 15 december

Tid: kl. 15 – 16

 

 

 

Invigning av nya bytesrummet 29/11 – välkommen!

måndag, november 25th, 2019

Välkommen till invigning o öppet hus av Nya Bytesrummet med böcker saker o ting.

Fre den 29/11 kl 17-19 på Fatburs kvarngata 17-19

Bubbel o tilltugg från kl 17

Bandklippning kl 17.15.

Ta gärna med en sak att ställa in. Just nu finns inte en enda leksak.

Obs – inga möbler eller textilier.

Informationsmöte med valberedningen

måndag, november 18th, 2019

Var med att skapa en bra och trivsam bostadsrättsförening!

Vi i valberedningen vill träffa dig som är nyfiken på styrelsearbete. Vi bjuder på fika och informerar om vårt och styrelsens arbete.

Du måste vara medlem i bostadrättsföreningen för att delta.

Var: Festlokalen Kalaskulan Fatburs Kvarngata 13, med ingång från baksidan av 17/19

När: 24 november 15.00 – 17.00

Vänliga hälsningar

Valberedningen, Bostadsrättsföreningen Brinckan-Lehusen.

 

Stefan Rosengren 0768-80 08 85,

Åsa Göransson 0739-64 03 01,

Christel Antoft-Granwald 0736-82 92 87.

 

Invigning av pingisrum – välkommen!

söndag, november 17th, 2019

 

Lilla pingisrummet i port 9-11 har fått ett ansiktslyft.

 

söndagen den 22 november kl. 16-17 är det invigning. Det blir saft, popcorn och rundpingis eller bara mingel med grannarna om man föredrar det.

 

Varmt välkomna!

 

OVK:at och ENERGIDEKLARERAT!

lördag, november 16th, 2019

 

 

Fastighetsägare, alltså även bostadsrättsföreningar, måste energideklarera sina fastigheter och kontrollera att lägenheterna har en godkänd ventilation, sk OVK. Skyldigheten styrs av två lagar, se Boverkets hemsida.

Energideklaration

Den nyligen genomförda energideklarationen, som ska göras var tionde år, visar att vi uppfyller de krav som gällde i slutet av 1980-talet, vilket givetvis är under dagens krav. Idag kan man t.o.m. bygga hus som i princip inte kräver någon köpt energi alls, vilket uppnås med genomtänkt projektering med god isolering, värmeåtervinning och solel.

Men även i vår årgång hus finns mycket att göra åt energianvändningen. Och vi har också gjort mycket, läs under rubriken ENERGI och MILJÖ. Men arbetet fortsätter, under hösten har vi avslutat en studie där vi undersöker lönsamheten i värmeåtervinning ur våra 288 F-ventilerade lägenheter och installation av solel på våra tak. När detta skrivs är arbetet inte avslutat, men vi återkommer ……

Nu kan vi ju som boende också dra ett viktigt strå till stacken, för energin och miljön – läs under rubriken INOMHUSKLIMAT.

 

OVK – obligatorisk ventilationskontroll

Enligt en nästan trettio år gammal lag ska ventilationen kontrolleras, enligt en fastställd metod (tänk bilprovningen så hamnar ni ganska nära) i alla lägenheter. Hur det går till i lägenheterna vet alla som var hemma när ventilationskontrollanten kom på besök.

Nu har kontrollen dragit ut rejält på tiden, det har tagit nästan ett år att få en godkänd OVK! Om alla boende hade ställt upp och släppt in kontrollanten enligt de upprepade aviseringarna hade vi haft en godkänd OVK redan i våras. Nu var kontrollanten klar med de sista ”eftersläntrarna” först i slutet av september! För vår förvaltare, och oss i styrelsen, är ”trögheten” förvånande. OVK syftar ju till att bidra till ett hälsosamt inomklimat.

Tills nästa gång det är dags för OVK, om tre år i lägenheterna med sk FTX, dvs värmeåtervinning, och sex år i lägenheterna med sk F-ventilation, hoppas vi att vi får ett billigare genomförande, för återbesök kostar oss onödiga pengar.

Intygen, som du ser ovan, visar på att föreningen gjort det vi ska – för föreningens ekonomi, energianvändning och miljöpåverkan.

Jan Lindelöf/styrelsen

 

 

Vem röjer snön …. och sandar?

söndag, november 10th, 2019

Förra vintern föll den första snön över Fatburs Kvarngata den 15  november, sen blev det väl inte så mycket mer, eller? Hur det blir den här vintern är det väl ingen som vet, men det finns ju alltid en risk, eller en chans om ni så vill, för snö i mängder. Men hur som helst, så här har vi förberett oss för det värsta, eller om det nu blir det bästa:

 

• RA Trädgård ansvarar för snöröjning, sandning och sandupptagning av gågatan bortom vändplan, de två stickgatorna ner mot Södermalmsallén samt gångvägarna mellan husen på Brinckansidan.

 

• Vita Fläcken ansvarar för handskottning och sandning vid entréer, cykelrum, miljörum och grovsoprum samt Lehusgården. Vita Fläcken ansvarar också för de två trapporna ner mot Södermalmsallén. Senast vi räknade fanns det upp mot 40 dörrar att hålla rent framför, dvs en hel del så ….

 

• Vi boende …. kan också göra en insats när det snöar som värst. I entréerna finns därför sopkvast, skyffel och sandhink, för att ta hand om entréerna. Nu har allt som inte är ”glödhett eller fastspikat” en tendens att försvinna så om det fattas ”självhjälpsutrustning” i din entré – felanmäl till Borg&Merio!

 

• Stadens entreprenör ansvarar för Fatburs Kvarngata, med trottoarer, fram till vändplanen, samt gång- och cykelvägen bakom Brinckansidan.

 

• Bång&Lewerth ansvarar för att ”snö som orsakar häng och tappar” på taken kommer bort. Även här kan du ”felanmäla” till Borg&Merio så vidarebefordras din anmälan till Bång&Lewerth.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Håll rent i trapphuset och källargångar!

torsdag, oktober 17th, 2019

 

Föreningen har nu ägt våra fastigheter, med 17 trapphus, i snart nio år. Under de åren har styrelserna gång på gång varit tvungna att informera boende om att det:

 

enligt Brandmyndigheterna INTE är tillåtet att ställa ”saker” i trapphus och källargångar!

 

Eftersom vi har boende som inte följer regeln har vi varit tvungna att uppdra till våra förvaltare att:

 

  • ”lappa” de utställda ”sakerna”, med information till boende om att ”ta bort dina saker”
  • påminna boende om att ”ta bort dina saker”
  • diskutera med vissa boende om att de måste följa regelverket
  • bära bort ”saker”, som inte tas bort, och förvara dem inför borttransport.

 

Denna hantering kostar givetvis pengar ….

 

STÄLL INTE UT NÅGRA  ”SAKER” I TRAPPHUSET, ENTRÉER OCH KÄLLARGÅNGAR!

 

Styrelsen gm Jan Lindelöf

 

PS! ”Saker” inkluderar även dörrmattor, cyklar, elcyklar, elsparkcyklar, elmopeder, barnvagnar, stolar, kälkar, tidningspåsar, skor, byråer(!) skidor, soppåsar, tomflaskor …. om nu någon skulle bli osäker på vad vi menar med ”saker”.

Stängt pga renovering!

torsdag, oktober 10th, 2019

Efter renovering, som startar nu på måndag, kommer Bytesrummet att öppna som ett kombinerat Bytesrum/Bibliotek.

 

Vid återinvigningen införs nya regler för rummet: det kommer t.ex. inte längre vara tillåtet att ställa in möbler i rummet. Ni som undrar varför – se fotot.

 

 

Vi återkommer med nya regler och tid för återinvigning – så håll ögonen öppna!

 

Jan Lindelöf/styrelsen

 

PS Observera skyltningen på grovsoprummen – och följ reglerna!

 

 

Bättre sent – än för sent!

fredag, september 27th, 2019

 

Om ni söker på Tätningslister i sökrutan, högst upp till vänster (gör det!), dyker det upp en hel rad ”artiklar” om tätningslisternas betydelse för inomhusklimatet. En kort sammanfattning: otäta fönster skapar drag, läs obehag, och kostar energi, läs pengar.

 

Nu är det väl lite sent att börja fundera om om de egna fönstren och fönstrens lister mår bra, men som det gamla talesättet går ….”bättre sent, än för sent”.

 

Läs vad som står om tätningslister i ”artiklarna” … och kolla dina fönster och lister: var också uppmärksam på listen mellan fönstrens bågar, den list man kallar dammtätningslist men som man lika gärna skulle kunna kalla ljud- och energilist.

 

I många fönster har de sk koppelsbeslagen, som håller ihop bågarna, fått ta ordentligt med stryk under åren, om de nu inte lagt av för gott. Våra fastighetsskötare har t.o.m. hittat fönster där Gaffatejp fått rycka ut för att hålla ihop bågarna …..

 

Om du behöver nya beslag: ta ett foto på beslaget och skicka ett SMS till Baba Gasamma, 070 760 02 70. Sinom tid får du då beslaget/beslagen i ditt brevinkast. OBS Detta gäller även beslagen till balkongdörrar!

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Nytt namn ….. och nya kontaktuppgifter!

fredag, september 27th, 2019

 

Valvet har, som vi tidigare informerat om, bytt namn …. till NABO. och inte bara det, utan också skaffat sig nya kontaktuppgifter:

 

Avgifter, hyror & kontrakt:

010 – 288 00 27, 9.30 – 11.30 eller avgifthyra@nabo.se

 

Växel:

010 – 288 00 00, 7.00 – 16.00 eller info@nabo.se

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Fukt- och vattenskador kostar – för mycket!

torsdag, september 19th, 2019

Föreningen har, efter upphandling, tecknat avtal om fastighetsförsäkring och kollektivt bostadsrättstillägg med PROTECTOR Försäkring, som vi tidigare haft avtal med.

Genom att teckna de två försäkringar i samma bolag underlättas hanteringen av skador – för såväl medlemmen som föreningen och entreprenörer.

På grund av föreningens för stora antal fukt- och vattenskador har premien ökat kraftigt, från 346.520 kronor till 531.572 kronor, dvs mer än 50%. Samtidigt har självrisken fördubblats till 2 basbelopp!

För att minimera skadorna, och därmed kostnaderna, inför vi nu ett retroaktivt krav på plastunderlägg under diskmaskin, se bilden.

I de fall då medlemmen lagt in trägolv i köket, måste golvet under diskmaskinen vara i samma nivå som resten av golvet! Detta för att eventuell läckage ska bli synligt i plastunderläggets framkant, och inte ”smyga in” under trägolvet. Observera, föreningens fastighetsförsäkring inte täcker skador på trägolv i kök.

I kök med trägolv gäller kravet, på plastunderlägg, även kyl och frys.

Observera att kravet på professionell installation av diskmaskiner. Vid flera tillfällen har det inträffat skador orsakade av felaktigt utförd installation. Alltså, anlita proffs, också för att kontrollera diskmaskinen anslutningar!

Jan Lindelöf/styrelsen

PS Plastunderlägg, för diskmaskin och kyl och frys, kostar runt 250 kronor, alltså en billig försäkring mot fuktskador.

Miljö- och grovsoprum – ändrade öppningstider 17 – 20, fr.o.m. 23 september!

tisdag, september 17th, 2019

Under föreningens, snart tioåriga, historia har ett återkommande klagomål, till styrelse och förvaltare, varit ”varför tömmer dom inte miljörummet och grovsoprummen?”.

Fotot ovan ger svaret ”när det ser ut som på fotot går det inte”.

I vår hämtningsentreprenör uppdrag ingår att ”rulla ut kärlen och sedan tömma kärlen i sin bil”. Vilket inte är möjligt med överfulla kärl och fullt med skräp och tomglas på golvet.

Klagomål kommer också på att ”fastighetsskötare och städare inte sköter sig”, ett klagomål som riktar sig åt fel håll, det är inte våra fastighetsskötare som ställer till det utan det klarar föreningens boende av helt på egen hand. För – ansvaret för hanteringen av grovsopor och återvinningsmaterial i rummen ansvarar vi boende för!

Det är vi som användare som ska:

  • sortera rätt material i rätt kärl
  • vika ihop kartonger.

Sedan finns en lång rad inte´n, här är tre ”självklara”:

– inte överfylla kärl, kärlen ska gå att rulla ut utan att material ramlar ner på golvet.

– inte lägga grovsopor i miljörummet

– inte lägga rivningsmaterial från renoveringar i grovsoprummen.

Ett påpekande: rummen endast är till för föreningens boende – inte företag! Vi har fått rapporter om att bilar anländer till miljörummet och ”killar” lastar ur ”tomglas, kartong och plast” och bär in i miljörummet!

Som alla förstår innebär ”oskötseln” kostnader för föreningens medlemmar.

Nya öppningstider!

För att försöka skapa en bättre ordning, med möjlighet till övervakning, inför vi nu ändrade öppningstider, 17.00 – 20.00, i såväl miljörum som grovsoprum.

Jan Lindelöf/styrelsen

Stängt – pga av renovering och flytt

tisdag, juli 9th, 2019

 

För att utnyttja våra gemensamhetslokaler på ett bättre sätt så kommer vi, från i höst, att använda:

 

• pingisrummet i 11:an som bibliotek. Du som vill spela ”pingis” kan fortsättningsvis, efter bokning, göra det i den rymliga gymnastiksalen i 30. Pingisbordet står i förrådet. OBS Ställ tillbaka pingisbordet efter dig – tänk på att vi samutnyttjar gymnastiksalen med Fria Maria skola.

 

• det ”frigjorda” rummet i 17, som vi hittills använt som bibliotek, blir ytterligare ett rum för ”gymnastiska övningar”. Ni som använt gymmet i 19 förstår varför – trångt. Nu får vi bättre plats för utrustningen.

 

Efter snart tio års användning finns naturligtvis ett behov av renovering. Vi stänger därför pingisrummet och biblioteket tills vi hunnit ”renovera och flytta”. Får vi gissa att allt är klart i månadsskiftet augusti/september. Men vi hör av oss när renoveringen och flytten är avklarad!

 

Gemensamhetsgruppen/styrelsen

 

PS Ansvaret för skötseln av våra gemensamhetslokaler – Kalaskulan, biblioteket, bytesrummet, gymnastiksalen, gymmet och hobbyrummet – står några medlemmar för. Du som är intresserad av att hjälpa till – hör av dig till styrelsen så förmedlar vi kontakten till någon av de lokalansvariga. Idag söker vi första hand någon/några som är intresserade av att hjälpa till med biblioteket.

 

 

Hyror och avgifter – nya rutiner!

måndag, juni 24th, 2019

 

Vår administrativa förvaltare kommer, fr.o.m. 1 juli, att byta rutiner för hyror och avgifter. I all korthet innebär de nya rutinerna att:

• betalningar görs till bankgironummer 857 – 7264

• avin för juli kommer som en pappersfaktura, för ”manuell” betalning

• det finns möjlighet att få sina avier som, e-post, e-faktura, autogiro eller pappersfaktura

• ditt val gör du på valvetab.se/avisering. Inloggningsuppgifterna hittar du på den utskickade avin för juli.

 

I Valvets följebrev till avin för juli hittar du detaljerade instruktioner för hur du ska gå till väga för att göra ditt val. Har du några frågor om den nya rutinen kontaktar du Valvet via ekonomi@valvetab.se och/eller på 08 – 545 724 40, telefontid 8.00 – 11.00

 

Jan Lindelöf/styrelsen

 

OBSERVERA! Du som tidigare haft e-faktura eller autodragning av avgiften/hyran måste anmäla ditt val på nytt! Om du inte gör något aktivt val kommer du att få dina avier som pappersfaktura per post.

 

 

 

 

 

Mal i lägenhetsförråd – sanera!

fredag, juni 14th, 2019

 

Nu har det, återigen, kommit in rapporter till Borg&Merio, och till styrelsen, om malfjärilar i  lägenhetsförråd, såväl på Lehussidan som Brinckansidan!

Förvaltaren har med hjälp av ”vårt” saneringsföretag Nomor konstaterat att det handlar om sk klädesmal.

Som kanske alla vet, och eventuellt har erfarenhet av, angriper malen textilier, i första hand ulltextilier men också pälsar ligger i farozonen för angrepp.

För att komma till rätta med problemet måste alla lägenhetsinnehavare inventera och sanera sina lägenhetsförråd, såväl förråden i källare som i trapphus. Det är också klokt att kontrollera sin klädkammare.

Gå därför igenom alla textilier som du har i förråd och klädkammare!

Släng inte allvarligt angripna textilier utan att först plasta in dem ordentligt, flera lager, innan du slänger dem i grovsoprummen.

Först som sist – alla måste sanera sina egna förråd för att en sanering ska bli framgångsrik. Så hjälp till att sprida budskapet till dina grannar!

Jan Lindelöf/styrelsen

PS Vill du veta mer om mal och malangrepp – läs på nätet! Bl.a. finns vederhäftig information från saneringsföretag som t.ex. Nomor och Anticimex. Där finns också råd om hur du förvarar kläder på ett malsäkert sätt.

 

 

 

 

 

Uthyrning via AirBnB = Andrahandsuthyrning!

onsdag, juni 12th, 2019

 

Återigen har styrelsen fått frågor om vad som gäller för uthyrning via AirBnB och andra liknande nättjänster. Och återigen svarar vi – samma regler som för andrahandsuthyrning, dvs först efter godkänd ansökan, till vår administrativa förvaltare, får man hyra ut sin lägenhet.

 

Nu är det inte endast ”uthyrare” som frågar utan också ”uthyrares” grannar, som blir lite förvånade över att få nya grannar titt som tätt.

 

Det här har varit en av de enklaste frågeställningarna för styrelsen – vi följer helt enkelt de regler som Hyresnämnden tillämpar.

 

Regelverket för andrahandsuthyrning hittar du på hemsidan under den fyndiga rubriken Andrahandsuthyrning.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Fr.o.m. måndag 27 maj – använd svart tagg!

onsdag, maj 22nd, 2019

 

Sedan vi 2012 installerade vårt passagesystem har, helt naturligt, många taggar kommit ”på drift”.

För att säkra våra fastigheter, och minimera antalet besök av ”obehöriga”, har vi delat ut fem nya svarta taggar till alla lägenheter.

Den 27 maj kommer de gamla taggarna att ”släckas”, så fr.o.m. måndag fungera endast de nya svarta taggarna.

De gamla taggarna sorteras som grovsopor, då de består av plast och elektronik.

Dina taggar finns listade på hemsidans BOKA LOKAL, dvs om du registrerat dig, annars kan det vara klokt att anteckna taggarnas nummer.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

 

PS Kärt barn har många namn. Vi kallar den elektroniska nyckeln, som fungerar vid våra entréer och bokningsbara lokaler, för tagg, men vi har förstått att den även går under namn som ”brickan”, ”pluppen”, ”dutten” etcetera. Oavsett namn fungerar den i samtliga föreningen taggläsare, vid entrédörrar och till bokningsbara lokaler. Till det egna trapphuset dygnet runt och vid övriga trapphus och bokningsbara lokaler mellan 7 – 22.

 

Nygammalt!

måndag, maj 20th, 2019

 

Styrelsen har, efter stämman, konstituerat sig och så här ser det ”nygamla” resultatet ut:

 

Jan Lindelöf, ordförande, Fatburs Kvarngata 25

Anna Rogalska Hedlund, vice ordförande, FKG 28

Nenad Jaksic, sekreterare, FKG 16

Mikael Arkevret, ledamot, FKG 26

Martin Johansson, ledamot, FKG 16

Ola Ragnar Liljemark, ledamot, FKG 27

Ulrika Kuhlin, ledamot, FKG 16

Gunilla Sellerstam, suppleant, FKG 23

Per Matses, suppleant, FBK 17.

 

Anna, Gunilla och Ulrika bildar styrelsens gemensamhetsgrupp, med ansvar för föreningens gemensamhetslokaler och utemiljö.

 

Styrelsen når du via adressen styrelsen@brinckanlehusen.se eller via föreningens brevlåda, en halv trappa upp på Fatburs Kvarngata 25. Vi svarar så fort vi hinner!

 

Behöver du komma i kontakt med föreningens administrativa och tekniska förvaltare, se kontaktuppgifter under rubriken KONTAKT.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Stämmoprotokollet publicerat!

söndag, maj 19th, 2019

 

Under kommande vecka kommer protokollet från årsstämman att delas ut i medlemmarnas brevinkast, men redan nu finns det att läsa här på hemsidan ….. under rubriken Årsmöteshandlingar.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Hyresrätt blir bostadsrätt – till försäljning

lördag, maj 18th, 2019

En av föreningens hyresrätter är nu ombildad till en bostadsrätt. Lägenheten, en tvårummare på 69 kvadratmeter, ligger på Fatburs Kvarngata 19 på tre trappor.

 

Lägenheten finns nu utlagd på nätet, Boolia och Hemnet, och förmedlas av Mäklarhuset.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Möte på Lehusgården med Gemensamhetsgruppen på tisdag 7 maj, klockan 19.00 – 20.00

torsdag, maj 2nd, 2019


Inbjudan till dig som bor vid Lehusgården och som är intresserad av att engagera sig för att få en trevlig och trivsam gård. Ett tillfälle att komma med förslag på vad som kan göras med våra växter och de olika ytorna vi har på gården.

Vi bjuder på kaffe med dopp!

Hjärtligt välkommen!

(I händelse av dåligt väder så träffas vi i Kalaskulan)


Uppladdat!

söndag, april 28th, 2019

Under den gångna veckan delades Förvaltningsberättelsen och Årsredovisningen för 2018 ut brevinkasten. Till det, Handlingar till årsstämman.

Nu finns dokumenten uppladdade under hemsidans rubrik Årsmöteshandlingar.

Jan Lindelöf/styrelsen

Håll koll på dörrmattan …

tisdag, april 23rd, 2019

Under veckan kommer Förvaltningsberättelse och Årsredovisning, samt övriga handlingar till årsstämman, att delas ut i brevinkasten.

Årsstämman kommer, som vi tidigare meddelat, att genomföras den 14:e maj i Timmermansgården, nästgårds vid Timmermansgatan/Fatbursgatan.

Insläpp från 18.30, för registering. Ta med legitimation!

Om någon dag kommer också Årsmöteshandlingarna att publiceras på hemsidan, under rubriken … rätt gissat … Årsmöteshandlingar. Under den rubriken hittar du även tidigare års dokument.

Välkomna

Styrelsen, dvs:

Ola Ragnar, Anna Rogalska, Gunilla Sellerstam, Per Matses, Mikael Arkevret, Jan Lindelöf, Martin Johansson och Nenad Jaksic.

Kallelse till föreningsstämma – 14 maj 19.00!

lördag, mars 30th, 2019

 

Som ni förhoppningsvis noterat har ni under den gångna veckan fått en kallelse till årets föreningsstämma i ert brevinkast. Med kallelsen fanns också en blankett för fullmakt.

 

Även i år håller vi till i Timmermansgården, nästgårds.

 

Förvaltningsberättelsen kommer att delas ut i slutet av april. Samtidigt kommer den också att publiceras på hemsidan.

 

Observera att 8 april är sista datum för motioner … i föreningens brevlåda eller som mail till styrelsen.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

 

PS För dagordning, se kallelsen ….. eller föreningens stadgar.

Gymnastiksalen stängd, 22 – 24 mars!

tisdag, mars 19th, 2019

Under kommande helg, fr.o.m. fredag kväll t.o.m. söndag, kommer Vita Fläcken/Baba Gasamma att ytbehandla golvet i den nyrenoverade gymnastiksalen. Därför är det inte möjligt att boka lokalen under helgen.

Jan Lindelöf/styrelsen

 

Det händer i (v)år!

söndag, mars 17th, 2019

 

Här kommer en kortfattat redovisning av vad som är på gång, och i vissa fall redan påbörjats och t.o.m. avslutats.

De åtgärder som direkt påverkar oss boende kommer att aviseras i brevinkasten, så håll ögonen på dörrmattan! Observera möjligheten att lämna din nyckel i nyckelskåp i 25:an och på Lehusgården. Bra för dig som vill slippa passa överlämningstider.

Förvaltarna hos Borg&Merio står för projektledningen för samtliga projekt.

 

Energideklaration och OVK!

Enligt lag ska fastigheternas energianvändning deklarareras var tionde år  – och  nu är det snart färdigdeklarerat hos oss. Inom kort kommer anslag med resultatet upp på anslagstavlorna i entréerna, också det ett lagkrav.

Så snart som bristerna i ventilationen i ett sjuttiotal lägenheters åtgärdats, vilket är medlemmarnas ansvar, kommer det att hamna ytterligare ett intyg på anslagstavlorna, nu om godkänd OVK, en förkortning av Obligatorisk VentilationsKontroll, även det enligt en lag.

 

Skyddsrummen besiktas

Ytterligare ett lagkrav – skyddsrum ska besiktas var tionde år och nu är det dags för besiktning av våra skyddsrum på Lehussidan, rum som idag används för bl.a. lägenhetsförråd.

 

Fönsterbleck och fogar bleck/puts – projektet fortsätter

I höstas började vår entreprenör åtgärda våra fönsterbleck genom att montera nya fabriksmålade bleck ovanpå de befintliga. I samband med montaget åtgärdades också skadade fogar mellan fönsterbleck och puts. Nu återupptas arbetena, med start så snabbt det blir tjänligt väder.

 

Hissrenoveringen på Lehussidan avslutad

När du läser detta är samtliga hissar på Lehussidan renoverade. I samband med renoveringen bättringsmålas vissa delar av entréerna.

 

Ommålning av hissfronter i 17/19 och 21/23

Under vintern har hissfronterna målats om i originalutförande. I samband med ommålningen har  även vissa delarna av entréhallarna bättringsmålats.

 

Tvätt av balkongfronter – projektet fortsätter

Av estestiska, men framförallt av tekniska, skäl påbörjades i höstas en högtryckstvätt av balkongfronterna, med tillhörande balkongplattor. Nu fortsätter projektet. Målsättningen är att arbetet ska avslutas innan det blir dags att ställa ut balkongmöblerna. Så håll ögonen öppna för entreprenörens avisering.

 

Möteslokalen i 9/11 blir lägenhet

Efter flytten av Kalaskulan, och stämmobeslut, är det nu dags att bygga om lokalen till en lägenhet, för försäljning. Arbetena kommer att påbörjas inom kort. Boende i 9/11, räkna med några dagars störande arbeten, ungefär som när någon av dina grannar renoverar sitt badrum.

 

Taggarna byts ut!

Nu är det sju år sedan vi lät installera vårt elektroniskt passagesystem, med taggläsare. För att bibehålla säkerheten, under åren har en hel del taggar kommit på drift, så kommer LåsTeam att tillverka nya taggar för utdelning. Efter utdelning, och en övergångstid, kommer de gamla taggarna att ”dödas”.

 

Stämma den 14:e maj – 19.00!

I likhet med förra året håller vi hus i Timmermansgården, nästgårds. Motioner från medlemmar ska vara styrelsen tillhanda senast den 8 april. Kallelse, med dagordning, kommer inom kort och i slutet av april kommer årsredovisningen att delas ut.

 

Planering pågår!

Till listan med ovanstående handfasta projekt kan vi lägga några mindre utredningsprojekt, som syftar till att få fram underlag till underhållsplanen som under året kommer att förlängas till en 30-årsplan. Idag löper den på 15 år.

 

Jan Lindelöf/Styrelsen

 

PS Vi har fått frågor om ”vad gör föreningen åt miljön?”. Vårt svar, läs under rubriken Energi & Miljö.

Dags att nominera!

fredag, mars 1st, 2019

 

Var med att skapa en bra och trivsam bostadsrättsförening!

 

Vi i valberedningen har nu, inför stämman den 14:e maj, påbörjat arbetet med hitta kandidater till styrelseuppdraget – så kom med förslag!

 

Kontakta oss på adressen valberedning@brinckanlehusen.se och ange namn, kontaktuppgifter samt en kort beskrivning av dig själv eller den du föreslår – men senast den 10 mars.

 

vänliga hälsningar

 

Valberedningen

 

Åsa Göransson 0739 – 64 03 01, Christel Antoft-Granwald 0736 – 82 92 87 och Stefan Rosengren 0768 – 80 08 85.

Vem röjer snön …. och sandar?

måndag, januari 28th, 2019

 

Visserligen har vi nu haft några mer eller mindre snöfria vintrar bakom oss, men nu verkar det finnas det en risk, eller en chans om ni så vill, för snö i mängder. I föreningen ansvarar:

 

• RA Trädgård  för snöröjning, sandning och sandupptagning av gågatan bortom vändplan, de två stickgatorna ner mot Södermalmsallén samt gångvägarna mellan husen på Brinckansidan.

 

• Vita Fläcken ansvarar för skottning och sandning vid entréer, cykelrum, miljörum och grovsoprum samt Lehusgården. Vita Fläcken ansvarar också för de två trapporna ner mot Södermalmsallén. Senast vi räknade fanns det upp mot 40 dörrar att hålla rent framför, dvs en hel del så ….

 

• Vi boende …. kan också göra en insats när det snöar som värst. I entréerna finns därför sopkvast, skyffel och sandhink, för att ta hand om entréerna. Nu har allt som inte är ”glödhett eller fastspikat” en tendens att försvinna så om det fattas ”självhjälpsutrustning” i din entré – felanmäl till Borg&Merio!

 

• Stadens entreprenör ansvarar för Fatburs Kvarngata, med trottoarer, fram till vändplanen, samt gång- och cykelvägen bakom Brinckansidan.

 

• Bång&Lewerth ansvarar för att ”snö som orsakar häng och tappar” på taken kommer bort. Även här kan du ”felanmäla” till Borg&Merio så vidarebefordras din anmälan till Bång&Lewerth.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Fullfölj din registrering!

torsdag, januari 24th, 2019

 

Tette Merio, som administrerar vår hemsida, rapporterar att ett nytt moment har tillkommit för att utskicken ska fungera. Så här skriver Tette:

 

”OBS! Under vår GDPR-anpassning av utskick av nyhetsbrev har ytterligare ett moment tillkommit i registreringen. Du som lämnat, eller skickat, in GDPR-godkännandedokument till oss har nu fått ett mail (avsändare ”Feedburner Email Subscriptions”). Via länk i mailet måste du bekräfta att du vill bli prenumerant! Därefter är proceduren helt klar!”

 

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Hur ska vi ta hand om våra gemensamma lokaler? Inbjudan till möte!

tisdag, januari 22nd, 2019

 

I föreningens finns, som bekant, två bastur, gymnastiksal, bytesrum, bibliotek, pingisrum, gym och hobbyrum.

Dessutom finns Lehusgården, med lekplats och grill samt takterasserna på Brinckansidans fyra hus.

 

Inom styrelsen ansvarar en ”gemensamhetsgrupp”, Nenad, Anna och Gunilla, för lokaler och utemiljö men för det praktiska är det några medlemmar som har tagit på sig ett ansvar som ”lokalansvariga” för de olika lokalerna.

Observera: för städning ansvarar de som använder lokalerna, med Vita Fläcken som backup. Som lokalansvarig håller man i första hand ett ”vakande öga” över lokalerna och håller kontakt med medlemmarna och styrelsen.

 

Vi tror det finns fler i vår förening, förutom de som redan är engagerade, som vill vara med och bidra för att göra vår närmiljö så trevlig som möjlig och även hjälpa till att ta hand om våra olika lokaler.

 

Vi inbjuder därför alla intresserade till ett möte kring ”hur ska vi ta hand om våra gemensamma lokaler och utemiljön?”:

 

Onsdagen 6 februari, klockan 19.00 – 20.30

 

 

Kalaskulan, Fatburs Kvarngata 13, med ingång från baksidan av 17-19

 

 

Hjärtligt välkomna!

Anna Rogalska Hedlund, Nenad Jaksic och Gunilla Sellerstam/styrelsens gemensamhetsgrupp

Taggar på drift?

söndag, januari 20th, 2019

Till och från får vi i styrelsen frågan ”jag har tappat en tagg, hur får jag en ny?” Svaret på den frågan hittar ni på hemsidan. Men handen på hjärtat, om nu någon tappat en tagg kan ju en upphittare använda den för att ta sig in i våra trapphus, vilket också sker, så därför:

 

SPÄRRA DINA BORTTAPPADE TAGGAR!

 

Gör så här:

– Samla in familjens taggar

– Gå in på sidan Bokning av lokaler

– Logga in

– Öppna Dina kort, finns i rubrikraden upp till vänster

– Ta bort de taggar du inte längre har kvar genom att trycka på Spärra, efter taggnumret.

 

Du som inte har inloggningsuppgifter för att boka lokaler – uppgifter om hur du skaffar dig sådana finns på hemsidan.

 

Hjälps vi åt med att spärra bortkomna taggar minskar risken för ”ovälkomna besök”.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

 

Nu är det jul igen …

söndag, december 23rd, 2018

 

Tidigare år har våra julhälsningar varit försedda med en rad förmaningar om bl.a. brandvarnare, inga granar på gatan, ordningen i miljö- och grovsoprum och hänsyn till grannar, dvs en lång rad självklarheter. I år låter vi det självklara vara just självklart, så vi nöjer oss med att önska er alla …

 

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

 

Styrelsen

Nenad, Martin, Mikael, Anna, Per, Gunilla, Jan och Ola

Förvaltaren informerar – uppgradering av passagesystem!

fredag, december 7th, 2018

Tisdagen den 11/12 kommer LåsTeam att utföra en nödvändig uppgradering av föreningens inpasseringssystem, dvs taggläsare och porttelefoner.

Mellan 13:00 till 17:00 finns en stor risk för kortvariga driftstörningar.

Om inte er tagg, eller porttelefon, fungerar under den perioden, avvakta fem minuter och försök igen.

 

Vänliga hälsningar

 

Tomas och Jari

Förvaltare på Borg&Merio

 

Inbjudan från valberedningen!

fredag, december 7th, 2018

Var med att skapa en bra och trivsam bostadsrättsförening!

Vi vill träffa dig som precis har flyttat in och du som bor här och är intresserade av styrelsearbete. Vi bjuder på fika och informerar om vårt och styrelsens arbete.

Du måste vara medlem i bostadsrättsföreningen för att delta.

Var: Festlokalen Kalaskulan Fatburs Kvarngata 13, med ingång från baksidan av 17/19

När: 9 december 15.00 – 17.00

Vänliga hälsningar

Valberedningen, Bostadsrättsföreningen Brinckan-Lehusen.

 

Stefan Rosengren 0768-80 08 85,

Åsa Göransson 0739-64 03 01,

Christel Antoft-Granwald 0736-82 92 87.

1:a Advent – Kontrollera era brandvarnare!

lördag, december 1st, 2018

Den 1:a advent kommer det att tändas ett och annat stearinljus ….. och sedan fortsätter ”tändandet” till långt efter nyår … men innan ni tänder på, KONTROLLERA ERA BRANDVARNARE … för er egen, och era ”nära och käras” skull, men också för era grannars skull.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

 

Årsavgiften för 2019 … ingen höjning!

fredag, november 23rd, 2018
Vi har nu avslutat arbetet med budgeten för 2019. Efter en genomgång av årets intäkter och utgifter, för allt mellan fjärrvärme och skötseln av utemiljön, har vi kommit fram till att vi kan ligga kvar på årets avgiftsnivå, utan att behöva pruta på skötsel och underhåll. Alltså ingen höjning av årsavgiften 2019!
Styrelsen

Din mamma bor inte här – så gör rent själv!

tisdag, november 6th, 2018

 

Det händer, till och från, att vi i styrelsen får ta emot klagomål på hur det ser ut i våra nio tvättstugor. Visserligen sällan, men ibland riktas klagomålen på Vita Fläckens killar. Men en sak är helt klar – de är inte Alex och Lamin som ”stökar ner”, tvärtom.

 

I avtalet med Vita Fläcken ingår städning endast en dag i veckan. Övriga dagar i veckan ansvarar vi som använder tvättstugorna för städningen, en städning som ska utföras efter avslutat tvättpass, av den som just använt tvättstugan. En självklar, enkel och lättförståelig regel … skulle man kunna tro.

 

Men nu är det så att i många fall får ”tvättare” inleda sitt tvättpass med att städa efter den som haft tvättpasset innan. Irriterande? Ja, det tycker nog de flesta.

 

Det har visat sig att ”misskötsel av den gemensamma tvättstugan” är en av de vanligaste orsakerna till grannosämja. Onödigt kan man tycka ….så för grannsämjans skull – ”städa” tvättstugan efter att du avslutat ditt tvättpass!

 

Jan Lindelöf/styrelsen

 

PS Jag tänker inte komma med några instruktioner om ”hur man städar”, om man är osäker kan ju chansa på ”jag gör som hemma”. Men här är de vanligaste missarna:

– tvättmedelsfacken lämnas odiskade. Observera att facken på de små maskinerns går att dra ut!

– torktumlarnas luddlådorna i töms inte. Gäller tumlarna i tvättstugorna på Lehussidan.

– torktumlarnas filter görs inte rena. Gäller torktumlarna i tvättstugorna på Brinckansidan.

 

En bild från i 25:ans tvättstuga, i början av ett tvättpass. Här har Någon glömt att torktumlarnas filter ska rengöras. Slarvigt av Någon, eller hur?

Obligatorisk ventilationskontroll – på gång!

fredag, oktober 19th, 2018

 

Vi har tidigare, på hemsidan, informerat om att en obligatorisk ventilationskontroll är på gång. Du som har registerat dig har också fått informationen som e-post.

I veckan som gick har föreningens entreprenör AirCano ägnat sig åt våra 23 fläktrum, ni kanske hört att rensning av kanaler pågått.

Nu på måndag, den 22:a oktober, påbörjar de arbetena i våra 335 lägenheter samt alla lokaler. Ni kanske redan uppmärksammat informationen i våra entréer. På plats i lägenheten fortsätter de rensningen av kanaler, injusterar ventilationsdon … medmera.

En del av er har t.o.m. hunnit få en avisering i brevinkastet. Principen är att ni ska ha informationen ca en vecka innan teknikerna ska in i er lägenhet.

Av aviseringen framgår hur ni ska förbereda er lägenhet. Följ instruktionerna så att arbetet löper utan onödiga kostnader för föreningen.

För att underlätta nyckelhanteringen, för våra boende och entreprenörer, finns nu möjlighet att lägga sin nyckel i en nyckelbox, placering se aviseringslappen. Observera att nyckeln återlämnas i brevinkastet efter avslutat arbete.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

 

PS Du som vill veta mer om OVK, dvs obligatorisk ventilationskontroll – gå in på Boverkets hemsida.

 

 

 

Hantering av nycklar vid entreprenader

torsdag, oktober 4th, 2018

 

Under hösten pågår ett par projekt som innebär att entreprenörerna måste komma in i lägenheterna, t.ex. vid rensning av avlopp och ventilationskontroll.

 

Tidigare har vi löst överlämningen av nycklar till entreprenörerna genom att de har haft folk på plats i entréerna mellan 8 – 8.15.

 

För att förenkla överlämnandet av nycklar har vi låtit installera två nyckelskåp med nyckelinkast. Ett skåp är placerat i 25:an, en halv trappa upp, och ett till höger om gårdsentrén till 22:an, alltså åtkomligt från Lehusgården.

 

Vid avisering om arbeten i lägenheter, notera i vilket av de två nyckelskåpen du ska lägga din nyckelknippa. Efter avslutat arbete återlämnas nyckelknippan i ditt brevinkast.

 

En förutsättning för en enkel och korrekt hantering av nycklarna är att de är försedda med namn, adress och lägenhetsnummer, det nummer som finns på karmen till din lägenhetsdörr.

 

Märk upp en ordentlig nyckelbricka, alltså inga pappersetiketter, tejpbitar, etcetera. Alla förstår säkert varför en bra uppmärkning är nödvändig.

 

Det nya systemet, att överlämna nycklar, innebär att du nu inte längre behöver passa 8-tiden på morgonen. Nu kan du lämna nyckeln, i nyckelskåpen, när det passar dig. Praktiskt också för entreprenörerna.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Det händer – under hösten!

fredag, september 28th, 2018

 

Här kommer några förtydliganden till tidigare information om ”pågående projekt”.

 

Nytt sprinkleranläggning i Södra station

 

Landstingets trafikavdelning har informerat styrelsen, som endast vidarebefordrat informationen, om att en installation pågår av ett ny sprinkleranläggning för Södra station. Samtidigt sker en översyn av rökgasluckor och brandlarm. Installationen är nödvändig för att skydda såväl stationen som våra ovanliggande fastigheter. Arbetena sker enligt de regler som finns i servitutet för stationen.

 

Obligatorisk ventilationskontroll

 

Enligt lagen om Obligatorisk VentilationsKontroll är det nu dags igen för en kontroll av våra 23 ventilationssystem. Syftet med kontrollen är att garantera ett bra inomhusklimat. Föreningen följer givetvis denna lag. För att kontrollen ska ge ett godkännande krävs att lägenheternas kanaler rensas och att ventilationsdonen injusteras till lagenligt flöde. Håll ögonen öppna för entreprenören AirCanos avisering. Arbetena påbörjas vecka 42.

 

Rensning av avlopp

 

Nu har vi snart kommit halvvägs med rensningen av avloppstammar, dragningar i kök och badrum samt vattenlås. Rensningen är nödvändig för att förebygga översvämningar i lägenheterna. Under det senaste året har flera medlemmar drabbats, i ordets verkliga bemärkelse, av att få sina lägenheter översvämmade med ”skitvatten”. Även här är det entreprenören, GG Högtryck AB, som ansvarar för aviseringen.

 

Utbyte av fönsterbleck och omfogning

 

Vi har påbörjat ett utbyte av fönsterbleck som saknar skyddande färg. Utan färg kommer blecken att rosta. I samband med montaget av det nya blecket ses fogarna mellan bleck och puts över. Utan fungerande fogar kommer puts, med bakomliggande isolering, att fuktskadas med mycket stora kostnader som följd. Med tanke på att har över 2.000 fönsterbleck i föreningen kommer arbetet att fortsätta ett par år framöver.

 

Rengöring av balkongfronter

 

Rengöring av balkongfronter och balkongplattornas kanter är påbörjad och görs för att avlägsna skadliga beläggningar. Åtgärden förlänger livslängden men görs också för att våra fastigheter ska ge ett välvårdat intryck, något som vi vet alla uppskattar. I år är planeringen att vi tar balkongerna mot Fatburs Kvarngata. Övriga balkonger åtgärdar vi kommande år.

För att skydda dina saker på balkongen – följ entreprenörens anvisningar.


 

Styrelsen/Jan Lindelöf

Information om arbeten nattetid på Södra Station

torsdag, september 13th, 2018

 

Föreningen har fått ett meddelande från projektledaren för de pågående arbeten på Södra Station. Så här lyder meddelandet:

 

”På uppdrag av Trafikförvaltningen arbetar vi med att förstärka och uppdatera brandskyddet på station Stockholm Södra. Arbetsområdet innefattar insatser ovan samtliga spår samt perronger.

Under dessa arbeten kommer det att behöva borras i takbjälklaget ovan spår.

För att kunna utföra dessa arbeten på ett säkert sätt måste spåren vara fri från trafik samt att det måste vara spänningslöst.

Detta går endast att planera in under nattetid då det är några timmar utan trafik. De dagar och tider vi kommer att behöva borra är:

 

Natt mot 18/9 00.00-03.00

Natt mot 21/9 00.00-03.00

Natt mot 25/9 00.00-03.00

Natt mot 28/9 00.00-03.00

Natt mot 2/10 00.00-03.00

Natt mot 5/10 00.00-03.00

Natt mot 9/10 00.00-03.00

Natt mot 12/10 00.00-03.00

Natt mot 16/10 00.00-03.00

Natt mot 19/10 00.00-03.00

Natt mot 23/10 00.00-03.00

Natt mot 26/10 00.00-03.00

Natt mot 30/10 00.00-03.00

Natt mot 2/11 00.00-03.00

Natt mot 9/11 00.00-03.00

Natt mot 13/11 00.00-03.00

Natt mot 16/11 00.00-03.00

Natt mot 20/11 00.00-03.00

Natt mot 23/11 00.00-03.00.”

 

Kommentar:

Projektledaren skriver  ”behöva borras i takbjälklaget ovan spår”. Ur föreningens synvinkel innebär det att ”det kommer att borras i föreningens golvbjälklag” och vi vet alla hur det låter när det borras i fastigheten – minst sagt irriterande!

 

Nu syftar åtgärderna till att förbättra brandsäkerheten på stationen, dvs även i föreningens fastigheter på Brinckansidan, så vi får väl försöka stå ut …  nu är vi alla fall förvarnade.

 

Jan Lindelöf/Styrelsen

Du som glömt …

fredag, september 7th, 2018

 

På försommaren skrev vi om samhällets nya GDPR-regler, som skapats för att förstärka ”den personliga integriteten på nätet”. För föreningen innebär att vi måste kassera vårt gamla register som förmedlade informationen från hemsidan som e-post.

 

Men innan vi kasserar vårt gamla register kommer vi att bygga upp ett nytt GDPR-säkrat register – med utgångspunkt från de anmälningsblanketter som många av er lämnat i föreningens brevlåda.


 

OBS – tilläggstext!

 

När styrelsen mottagit din anmälan kommer du att läggas i prenumerationsregistret.

 

Ditt användarnamn kommer alltid att vara ditt lägenhetsnummer.

 

Är ni fler i familjen som ska registreras läggs ett -2, -3 osv. till efter lägenhetsnumret.

 

Du kommer därefter att få ett mail som bekräftar att du är tillagd i prenumerationsregistret. Via en länk i mailet går du sedan in och skapa dig ett eget, personligt lösenord. Skriv in det lösenord du vill ha och klicka sedan på ”Återställ lösenord”.

 

(Skriv ned det någonstans, så du kommer ihåg det.)


 

Du som glömt att fylla i en blankett – fyll i en och lägg den i föreningens brevlåda, en halv trappa upp i 25:an. Blanketter hittar du på anslagstavlan i din entré.

 

Missa inte möjligheten att få föreningsinformation som e-post!

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Nu rensas …. fortsättning följer!

torsdag, september 6th, 2018

 

Nu är planeringen klar, även för rensningen i Fatburs Kvarngata 28 till 32.

 

Vecka 39:

Måndag – Fatburs Kvarngata 24

Tisdag – Fatburs Kvarngata 26

Onsdag – Fatburs Kvarngata 28

Torsdag – Fatburs Kvarngata 30

Fredag – Fatburs Kvarngata 32.

 

Håll ögonen öppna för GG Högtrycks avisering, i entréer, hissar, och inte minst, i brevinkast. Följ också uppmaningen att lämna nycklar till företagets ”rensare” – rensningen förutsätter tillgång till trapphuset alla lägenheter under ”rensningsdagen” –  och håll rent under diskbänken.

 

Jan Lindelöf/styrelsen

Nu rensas våra avloppssystem!

måndag, september 3rd, 2018

Redan före sommaren påbörjades rensning i 9/11. Nu fortsätter vår entreprenör GG Högtryck AB, som aviserat i entréer, hissar och brevinkast, med övriga trapphus. Planeringen ser ut så här:

 

Vecka 37:

Måndag             Fatburs Kvarngata 17

Tisdag                Fatburs Kvarngata 19

Onsdag              Fatburs Kvarngata 21

Torsdag             Fatburs Kvarngata 23

Fredag               Fatburs Kvarngata 25

 

Vecka 38:

Måndag             Fatburs Kvarngata 27

Tisdag                Fatburs Kvarngata 16

Onsdag              Fatburs Kvarngata 18

Torsdag             Fatburs Kvarngata 20

Fredag               Fatburs Kvarngata 22

 

Vecka 39:

Måndag             Fatburs Kvarngata 24

Tisdag                Fatburs Kvarngata 26.

 

Som vår entreprenör skriver i sin avisering: På grund av risken för ÖVERSVÄMNING är det mycket viktigt att vi kommer in i din lägenhet! I klartext – spolningen kommer inte att kunna ske om inte alla lägenheter i trapphuset är tillgängliga under spoldagen!

Så, om du inte kan vara hemma under aviserad ”spoldag” – lämna dina nycklar till GG´s montörer som är på plats i entrén vid 8.00.

Notera också att det ska vara undanplockat under diskbänken för att möjliggöra rensningen av vattenlåset.

Vid frågor om rensningen – kontakta Borg&Merio.

 

Jan Lindelöf/Styrelsen

 

Hissrenoveringen fortsätter

måndag, augusti 20th, 2018

 

Planeringen av höstens och vinterns hissrenoveringar på Lehussidan är nu klar. Planen ser ut så här:

 

Fatbur Kvarngata 18 Renoveringen påbörjas måndagen den 8 oktober och beräknas vara klar fredag 2 november

Fatbur Kvarngata 20 Renoveringen påbörjas måndagen den 5 november vecka 45 och beräknas vara klar fredag 30 november

Fatbur Kvarngata 16 Renoveringen påbörjas måndagen den 7 januari och beräknas vara klar fredagen 1 februari

Fatbur Kvarngata 26 Renoveringen påbörjas måndagen den 4 februari och beräknas vara klar fredag 1 mars.

 

Entreprenören, Mankan Hiss AB, kommer med ytterligare information inför starten i de olika trapphusen. Borg&Merio kommer att ställa ut postboxar i de berörda trapphusen. Du som har frågor om renoveringen – kontakta Borg&Merio.

 

Jan Lindelöf/Styrelsen

Tvättstugan i 32:an renoverad!

torsdag, augusti 9th, 2018

 

Nu är det, sedan en tid tillbaka, möjligt att boka tvättstugan i 32:an, efter en omfattande renovering. Stugan har bl.a. fått nya yt- och tätskikt, ny belysning och snickerierna har målats.

 

Vi har bibehållit det gamla, välfungerande, bokningssystemet, med placering av en bokningscylinder i en tavla. Du som saknar cylinder, beställ en ny från Borg&Merio! OBS! Detta gäller för alla föreningen bokningstavlor.

 

Vi vill i det här sammanhanget påpeka att varje tvättpass ska avslutas med städning av stugan. Glöm inte att göra rent i tumlarnas luddlådor (på Lehussidan) alternativt tumlarnas två filter (på Brinckansidan)! Gör också rent i tvättmedelsfacken, som går att dra ut.! Tänk m.a.o. på dina efterkommande!

 

Jan Lindelöf/Styrelsen

 

Förbud mot grillning!

torsdag, juli 26th, 2018

Länstyrelsen har, som ni kanske hört eller läst, tillsvidare infört ett utökat eldningsförbud. Förbudet är totalt och omfattar ALL eldning, inklusive grillning på egen tomt och på särskilt iordningsställda grillplatser.

Förbudet gäller för vår del grillplatserna på Lehusgården och terassen 21/23.

Hjälp till att sprida informationen vidare!

Vid frågor om förbudet – kontakta Storstockholms brandförsvar …. storstockholm.brand.se.

Jan Lindelöf/Styrelsen

Påminnelse – INGEN TÄNDVÄTSKA!

lördag, juli 21st, 2018

Vid Miljöförvaltningens besök 2017, efter klagomål från boende, fick föreningen ett föreläggande om att informera våra medlemmar om att tändvätska inte får användas vid tändning av grillen på Lehusgården och terassen i 21/23, vilket vi också gjorde inför grillsäsongen 2018.

 

Lägenheterna vid grillplatserna har, i likhet med de flesta lägenheter i vår förening, sk frånluftsventilation som fungerar så att lägenheternas ”friskluft” tas in genom don i överkant sovrums- och vardagsrumsfönster och sedan sugs ut via don i badrum, toalett, klädkammare och spiskåpa. Ja, alla förstår problemet som kan uppstå, vid grillning, för de som bor vid grillplatserna.

 

Därför, använd aldrig tändvätska! Använd istället tändkuber, braständare eller varför inte tändpapper, som är ett sk Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningen.

 

Nu under rådande extrema torka är det också nödvändigt att vara extra noggrann vid grillning – ta därför alltid med en kanna vatten till grillen på Lehusgården för släckningen. Styrelsen fått flera rapporter om att obetänksamma grillare gått ifrån grillen på Lehusgården – utan att släcka den!

 

OBS! Om vi inte respekterar förbudet kommer Miljöförvaltningen att tvinga föreningen att stänga grillplatserna!

 

Jan Lindelöf/Styrelsen

 

Nygammal styrelse!

tisdag, maj 29th, 2018

Under förra veckan såg Baba Gassama till att protokollet från årets stämma delades ut i brevinkasten. Av protokollet framgår styrelsens sammansättning. Ordinarie styrelsemedlemmar är Jan Lindelöf, Anna Rogalska, Ola Ragnar, Martin Johansson, Mikael Arkevret, Nenad Jaksic och till suppleanter utsåg stämman Per Matses och Gunilla Sellerstam.

Vid det efterföljande konstituerande mötet utsåg styrelsen Jan Lindelöf till ordförande och Anna Rogalska till vice ordförande.

Vill du komma i kontakt med oss i styrelsen är mailadressen styrelsen@brinckanlehusen.se. Det finns också en brevlåda i 25:an, en halv trappa upp … mitt emot tvättstugan.

Jan Lindelöf/Styrelsen

PS Felanmälan gör du även fortsättningsvis till Borg&Merio och Valvet kontaktar du när du har administrativa/ekonomiska ärenden.

 

Ingen tändvätska vid grillning!

söndag, maj 20th, 2018

I höstas hade vi vid två tillfällen besök av tjänstemän från stadens Miljöförvaltning. Vid ett tillfälle fick vi vår ”egenkontroll”, dvs hur vi skötte kontrollen av miljön våra fastigheter, kontrollerad. Där fick vi betyget ”med utmärkt beröm godkänd”… eller A+ i det nya betygssystemet. Se rapporten från november 2017.

Men det gick sämre när Miljöförvaltningen kontrollerade grillplatserna på Lehusgården och terassen på 21/23.

Där fick vi underkänt p.g.a. att grillarna överlag använde tändvätska för att få fyr på kolet, med efterföljande rökutveckling. Lägenheterna vid grillplatserna har, i likhet med de flesta lägenheter i vår förening, sk frånluftsventilation som fungerar så att lägenheternas ”friskluft” tas in genom don i överkant sovrums- och vardagsrumsfönster och sedan sugs ut via don i badrum, toalett, klädkammare och spiskåpa. Ja, ni förstår problemet som kan uppstå för de som bor vid grillplatserna.

Därför, använd aldrig tändvätska vid grillning på terassen 21/23 eller Lehusgården. Använd istället sk tändkuber eller liknande. Blir vi inte av med problemen kommer Miljöförvaltningen att tvinga oss att stänga grillplatserna. Tyvärr!

Jan Lindelöf/Styrelsen

PS Vi har fått frågor om vad som gäller vid grillning på balkong och där är vårt svar – använd elgrill, för att undvika risken för brand och samtidigt minimera risken för os i omgivande lägenheter.